Přejít k hlavnímu obsahu

Diskvalifikace ruského týmu? Ne! Komise pro integritu hrubě chybovala

27. 8. 2024 | 10:30 Counter-Strike 2 Kauza
Kauza kolem týmu PARIVISION je zřejmě u konce, který je ale naprosto opačný, než to před několika dny vypadalo. Ruský celek uspěl s odvoláním a Komise pro esportovou integritu je pro smích. Zkrácení trestu permanentně zabanovaného kouče Ivana „F_1N“ Kochugova totiž proběhlo již před několika měsíci, ale nikdy nebylo komunikováno s dalšími subjekty.
PARIVISION
PARIVISION
Zdroj: PARIVISION

Ruský tým PARIVISION si v uzavřené kvalifikaci na evropské RMR vybojoval postup do Šanghaje, kde se uskuteční finálová fáze bojů o světový šampionát, takzvaný Major. Jedinou porážku přitom utržel od české sestavy SINNERS, která se o premiérovou účast na vysněném turnaji utká po boku Dynama Eclot a UNiTY.

Radost ale Rusům zkazilo oslavné video, které organizace zveřejnila na své sítě. Na něm sami prozradili, že se spolu s hráči v herní místnosti nacházely další osoby, což je v pravidlech zakázané. Původně však vyvázli jen s napomenutím, což bylo adekvátní, protože v online podmínkách není nad přítomností dalších osob stoprocentní kontrola a tohle pravidlo pravděpodobně porušuje více týmů, jak se i tentokrát potvrdilo.

Ve videu však bystré oko zpozorovalo, že se u týmu pohyboval také Ivan „F_1N“ Kochugov. Čtyřicetiletý trenér má ve svém trestním rejstříku permanentní zákaz účinkování na turnajích za využití coach bugu v roce 2020. Po trestu od Komise pro esportovou integritu (ESIC) se však plně neodmlčel a nyní se podepsal pod další kauzou. Několik dní po turnaji se však ukázalo, že diskvalifikace PARIVISION byla neoprávněná.

Kochugov se již dříve odvolal u nezávislé komise a počet trestných bodů mu byl snížen pod hranici trvalého zákazu. Kontrolní subjekt ovšem své rozhodnutí nekomunikoval, takže pořadatelé Majoru po konzultaci s Valve jednali podle původního verdiktu. Komise pro integritu dlouhodobě nemá dobrou reputaci, a nyní znovu ukázala proč. Odvolání PARIVISION bylo na základě nových skutečností úspěšné a do Číny poletí.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.