Přejít k hlavnímu obsahu

Jedenáctiletá kariéra na výsluní je u konce. Legendárního hráče uvidíme v roli kouče

10. 9. 2024 | 15:00 League of Legends Příběh
Fabiana „Febiven“ Diepstratena se soupeři obávali nejen na evropské, ale i na světové scéně profesionálního League of Legends. Po dlouhém působení v přední linii se však rozhodl ukončit svou aktivní hráčskou kariéru. Po jedenácti letech plných vítězství i zklamání přechází tento legendární midlaner na novou kapitolu svého života – trénování.
Fabian "Febiven" Diepstraten
Fabian "Febiven" Diepstraten
Zdroj: Riot Games

Febivenova kariéra profesionálního hráče odstartovala v roce 2014 v týmu Cloud9 Eclipse, kde okamžitě oslnil svou výjimečnou mechanikou a schopností číst hru. Po boku hráčů jako Odoamne a Hjarnan se Febiven rychle dostal do popředí evropské Challenger scény, kde dominovali a vyhráli jarní Playoffs. Jeho dovednosti mu brzy zajistily přestup do týmu H2K, kde pokračoval ve své vítězné sérii, což mu otevřelo dveře do nejvyšší evropské soutěže.

2015 byl rokem, kdy Febiven zazářil naplno. Po přestupu do Fnatic nahradil legendárního xPekeho na midlane a stal se klíčovou součástí ikonického týmu s hráči jako Huni, Reignover a Rekkles. Společně dominovali evropskou LCS, zejména v letním splitu, kde šokovali svět svou neporazitelností (18-0). Febiven na šampionech jako Zed nebo LeBlanc likvidoval své soupeře, a to nejen v Evropě – jeho historický výkon na MSI 2015, kde dvakrát solokillnul slavného Fakera, mu zajistil místo mezi nejlepšími midlanery světa.

Ale po zářivém roce 2015 nastaly těžší časy. Změny v sestavě Fnatic přinesly nečekané problémy a tým, který kdysi dominoval, se začal propadat. Rok 2016 skončil pro oranžové bez účasti na světovém šampionátu, což znamenalo obrovské zklamání. Febiven se však nevzdal. V roce 2017 se vrátil do H2K, ale ačkoliv stále podával stabilní výkony, tým už nedosáhl na nejvyšší mety. A tak se Febiven rozhodl zkusit štěstí v Severní Americe, kde podepsal smlouvu s Clutch Gaming.

Jeho přestup za oceán se však ukázal být chybným krokem – Clutch se nedokázali prosadit mezi nejlepšími týmy, a Febivenova kariéra na americké půdě skončila zklamáním. Po návratu do Evropy v roce 2019 se připojil k Misfits Gaming, kteří sestavili „super-tým“, ale nedostatek týmové chemie znamenal další neúspěch. Následující roky pak Febiven strávil v evropských regionálních ligách, kde se opět představil jako silný hráč, tentokrát v roli mentora mladých talentů.

Odkaz nizozemského sedmadvacetiletého hráče však nekončí. S přechodem na trenérskou dráhu má šanci formovat novou generaci hráčů, kteří mohou jít v jeho stopách. I když jeho kariéra v profesionálního hráče skončila, svět esportu může očekávat další nezapomenutelné momenty pod jeho vedením.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.