Přejít k hlavnímu obsahu

Pod vilou má úžasné kino a bere víc než konkurence dohromady. Na kolik peněz si přijde Faker?

20. 9. 2024 | 13:00 League of Legends Zajímavost
Esport není jen o hráčských schopnostech, ale i o mocné síle peněz. To nám letošní sezóna LCK ukázala jasněji než kdy jindy. Zatímco někteří giganti nalévají do svých týmů stovky milionů korun, jiní zůstávají daleko pozadu. Jedno jméno ale vládne všem.
Faker
Faker
Zdroj: Riot Games

Korejský web NAVER odhalil odhadované částky, které organizace nalily do svých sestav. Hanwha Life Esports letos ukázala, že s investicí více než 200 milionů korun se dá vybudovat tým, který dobývá vrcholy. Jejich triumf v LCK je přímo úměrný výdajům na hráče, kterým se smlouvy rozhodně nezastavily pod astronomickými částkami. Nejdražším hráčem je údajně, Park „Viper“ Do-hyeon, na kterého bylo potřeba skoro 70 milionů korun.

Podobný trend vidíme i u dalších gigantů, jako je Gen.G, která investovala přibližně 120 až 135 milionů korun. Dokonce i organizace Dplus KIA, která investoval „pouhých“ 100 milionů korun, dosáhla stabilního úspěchu. A co KT? Přestože je jejich mateřská společnost jedním z největších konglomerátů v Koreji, KT Rolster se drží zpátky. S přibližným 65 milionů korun zaostává jak finančně, tak i herně.

To všechno však není nic oproti nejslavnější organizaci v League of Legends a jejím idolem, Lee „Faker“ Sang-hyeokem. Aby si T1 udržela svou populární sestavu, musela vypláznout pořádný balík. Spekuluje se o neuvěřitelných 300 milionech korun. Jen samotný Faker přitom stojí polovinu rozpočtu. Díky jeho tváři si však organizace může dovolit spoustu sponzorů a partnerů. Není totiž jenom hráč, je to symbol a ikona.

Nejdražší hráč v historii si přesto udržuje svůj soukromý život a o jeho zázemí víme pouze z komentářů jeho blízkých. Své spoluhráče prý jednou vzal přímo do své vily, kde je seznámil s rodinou a pak společně sledovali film v podzemním kině. T1 si ho chce udržet za každou cenu, i když každoročně dostává nabídky ze zahraničí, které nesou astronomické sumy. Přesto je Faker věrný svému týmu.

Udržet ale tým plný hvězd pohromadě není vůbec snadné. Po triumfu na minulém světovém šampionátu cena hráčů raketové stoupla. Přesto chtěli všichni zůstat pohromadě, i kdyby to znamenalo menší plat. Proto je dost pravděpodobné, že ZOFGK uvidíme letos pospolu naposledy. Nebo by bylo jejich rozdělení příliš srdcervoucí?

LCK teams’ estimate of 2024 salaries
byu/t1yumbe inleagueoflegends

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.