Přejít k hlavnímu obsahu

Hvězdný hráč se opřel do evropských profíků. Diagnostikovali mi něco, co mě ovlivňuje, svěřil se

22. 9. 2024 | 14:00 League of Legends Kauza
V komunitě League of Legends to v posledních dnech pořádně vřelo. Evropský hráč působící v zámoří, Gabriël „Bwipo“ Rau, se totiž ocitl středem kontroverze díky své výrazné změně chování. Během jeho streamů fanoušci zaznamenali nárůst toxicity, která šokovala nejen jeho sledující, ale i blízké přátele. Jeho slovům neunikl ani český talent Adam „Jackies“ Jeřábek.
Bwipo
Bwipo
Zdroj: Riot Games

Bwipo má za sebou parádní split. Výhra týmu FlyQuest mu zajistila LCS titul a místo na světovém šampionátu. Belgická toplaner opravdu zářil, ale kromě formy si do Evropy na trénink přivezl ještě něco jiného. Po několika dnech se fanoušci a ostatní hráči zjistili, že se jeho chování změnilo, a ne k lepšímu. Během vysílání různých zápasů se opřel do celé řady profíků a vůbec se s nimi nepáral.

 

V jednom případě slovně útočil i na českého nadějného hráče, Adama „Jackies“ Jeřábka. Úmysl byl vysvětlit mladému midlanerovi jeho chyby a co dělal špatně, ale styl, jakým to podal, byl opovržení hodný. Jackies byl jako na pranýři, zatímco Bwipo hustil svůj úhel pohledu a urážky. Opřel se i do dalších hráčů, v jednu chvíli byl natolik emotivní, že se i rozbrečel, když byla řeč o jeho bývalém spoluhráči a nejlepším kamarádovi.

Jeho bouřlivé výlevy se staly středem pozornosti. Ve chvíli, kdy na něj upozornil i známý tvůrce obsahu a jeho blízký přítel Nick „LS“ De Cesare, se Bwipo rozhodl vyhledat pomoc odborníka na duševní zdraví. Výsledky byly znepokojivé – byl mu diagnostikován problém, který nechtěl blíže specifikovat, ale přiznal, že „se s ním něco děje“. Slíbil, že v nadcházejících dnech zveřejní video, ve kterém své fanoušky „osvítí“ o tom, čím prochází.

Bwipo says that LS reached out to him in concern about his recent behavior on stream. And that he was in contact with his mental health specialist and was diagnosed.
byu/KIRYUx inleagueoflegends

Bwipo se také otevřeně vyjádřil k dramatům, která se kolem něj roztočila, včetně jeho nevybíravých výroků během Solo Queue v Evropě, kdy se připravuje na mistrovství světa . Přiznal, že jeho gameplay není perfektní, a přestože kritiku snáší, cítí stud, když selže ve formální hře. V jednu chvíli byla situace natolik kritická, že bývalý profesionál a současný populární strteamer IWillDominate vytvořil 50minutové video, kde rozebral Bwipovy extrémně toxické výlevy.

Zajímavé je, že před rokem byl Bwipo hlasitým zastáncem pozitivního přístupu. „Hráči by měli respektovat Solo Queue, protože nám dává možnost vydělávat si hraním,“ prohlásil v roce 2023. Dnes je však jeho chování zcela opačné. Přesto, alespoň podle všeho, je na cestě k nápravě a dostává profesionální pomoc.Worlds se blíží a Bwipo má ještě čas na to, aby se dostal do formy – jak herně, tak mentálně.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.