Přejít k hlavnímu obsahu

Latinská Amerika slaví! Vyhráli svůj první mezinárodní zápas, soupeř byl z majoritního regionu

28. 9. 2024 | 13:30 League of Legends Reportáž
V dramatickém zvratu, který nikdo nečekal, tým Movistar R7 přepsal dějiny latinskoamerického esportu. Na Mistrovství světa v League of Legends 2024 se jim podařilo porazit favorizovaný tým 100 Thieves a přinesli tak Latinské Americe její vůbec první mezinárodní vítězství.
Movistar R7
Movistar R7
Zdroj: Riot Games

Sebastián „Oddie“ Niño, legenda latinskoamerické scény a hvězda Movistar R7, otevřeně mluvil o tom, co tento úspěch znamená. „Nebylo to jen o tom porazit Severní Ameriku. Toto vítězství bylo pro naši regionální scénu a naše nováčky,“ řekl dojatě. Tato výhra je pro něj také osobním rozloučením s Latinskoamerickou ligou (LLA), která po letošní sezóně zanikne a sloučí se s americkou LCS. Oddie si uvědomuje, že toto je poslední šance, jak ukázat sílu svého regionu na světové scéně.

Celý svět sledoval, jak Movistar R7, tým bez výrazného favorizování, rozbíjí nexus 100 Thieves, zatímco Riot Games Arena v Berlíně bouřila nadšením. „Nejde o to, že bychom byli lepší, ale o to, že jsme to museli udělat pro náš region,“ dodal již sedmadvacetiletý hráč z Peru, který se cítí být nositelem odkazu celé latinskoamerické scény.

Pro R7 to však není jen o hráčích jako Oddie, ale také o mladých talentech, které tým přivedl. Veterán neskrývá svůj obdiv k nováčkům, kteří se nebáli postavit proti elitním týmům. Tato generace hráčů je podle něj budoucností nejen latinskoamerické scény, ale i celého League of Legends. „Je skvělé vidět, jak noví hráči udržují nás veterány v pozoru. Nutí nás hrát lépe a připomínají nám naše vlastní začátky,“ říká s úsměvem.

Zatímco se letos latinskoamerická scéna loučí, Oddieho myšlenky směřují k jednomu: vyhrát pro fanoušky. Ať už bude budoucnost jeho týmu jakákoliv, jedno je jisté – jejich odkaz bude žít dál. Movistar R7 sice další souboj proti GAM Esports z Vietnamu prohráli, ale ještě mají jeden pokus dostat se do hlavní části turnaje. Na soupeře si musí počkat, ale pokud zopakují svůj úvodní výkon, bude se jednat o bezprecedentní úspěch.

Movistar R7
Movistar R7
Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.