Přejít k hlavnímu obsahu

VALORANT se přesune na Unreal Engine 5. Začátek nové éry nebo jen kosmetická změna?

2. 10. 2024 | 14:00 VALORANT Preview
Ve světě herních technologií je každý krok vpřed důležitý, a když dojde na takový herní gigant, jako je VALORANT, rezonuje to napříč celou komunitou. Anna Donlon, výkonná producentka tohoto hitu od Riot Games, oficiálně potvrdila, že hra se přesouvá na Unreal Engine 5. Tento krok však podle jejích slov nepřinese okamžité viditelné změny – alespoň ne v tom, jak hra vypadá nebo funguje. Co ale můžeme očekávat do budoucna?
VALORANT
VALORANT
Zdroj: Riot Games

Aktuálně běží VALORANT na Unreal Engine 4, který poskytuje dostatečnou stabilitu, výkon a možnosti pro neustále se rozvíjející FPS titul. Unreal Engine 5 ale slibuje mnohem víc než jen „hezčí grafiku“. Nabízí technologie jako Nanite a Lumen, které umožňují realistické nasvícení a detailní objekty bez ztráty výkonu. Je to jako přechod z rychlovarné konvice na inteligentní kávovar – obojí vám udělá horký nápoj, ale jeden má mnohem víc funkcí a možností, jak vás ohromit.

A tady přichází ta zajímavější část. Donlon sama zmínila, že přesun na novou technologii umožní vývojářům větší flexibilitu. „Možná vývojáři pracují na něčem, o čem nemůžu mluvit. Možná přemýšlí nad způsoby, jak rozšířit vesmír VALORANTU o nové hratelné zážitky,“ naznačila. To okamžitě vzbudilo spekulace o potenciálních nových herních režimech nebo dokonce spin-off hrách, které by se mohly ve VALORANT univerzu objevit.

Pokud je přechod na Unreal Engine 5 opravdu tak hladký, jak se říká, může Riot rychle experimentovat s různými nápady a technologie bude vývojářům umožňovat dělat věci, které by na starém enginu byly téměř nemožné. I když se Donlon snaží uklidnit komunitu tím, že vizuální změny nepřijdou hned, přechod na novou technologii téměř vždy přináší dlouhodobé dopady. Možná uvidíme, jak VALORANT využije potenciál novějšího enginu k vylepšení map, plynulosti hry nebo dokonce k úplně novým herním zážitkům. Představte si třeba battle royale režim nebo příběhové kampaně, které využijí výhody nového enginu.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.