Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké postavy dominují světovému šampionátu? Skutečnost se liší od očekávání

14. 10. 2024 | 17:00 League of Legends Komentář
Worlds 2024 má za sebou předkolo i swiss část. Před námi je už pouze play-off, takže není od věci mrknout na statistiky. Ty ukazují zajímavé trendy v metě, kterou utvářejí profesionální hráči. Podíváme se na nejčastěji vybírané, zakazované a nejvíce flexibilní šampiony, jenž vládnou Summoner's Riftu na Worlds. A pochopitelně i na ty postavy, které umírají nejvíce.
Jaké postavy dominují Worlds 2024?
Jaké postavy dominují Worlds 2024?
Zdroj: Riot Games

Nejflexibilnější postavy

Ve vrcholovém esportu je schopnost přizpůsobit se jednou z nejcennějších vlastností. Na nejvíce linkách se zatím objevili hned dva šampioni. Poppy a Smolder se ukázali hned ve třech rolích. První zmíněná se objevila na toplane, v jungli a na pozici supporta. Draka zase hráči vybrali na botlane, midlane a toplane.

Nejhranější postavy

U některých z postav byl vysoký výběr očekáván, ale jeden šampion všem vládne. S přehledem nejpickovanější postavou je Rell, která se ukázala ve 44 hrách. Má velice efektivní engage a navíc není na seznamu prioritním banů. Mezi dalšími nejpopulárnějšími postavami je Jax, Yone a Gnar, které diváci na Riftu viděli 28 krát. V Závěsu je Skarner, Jhin, Leona, Rumble a Vi.

Nejbanovanější postavy

Banování je jedním z klíčových aspektů draftu a některé šampiony prostě soupeři nechtějí vidět. V tomto případě se jedná o nejnovější přírůstek LoL, Auroru, která byla zakázána v 51 případech. Více než čtyřicetkrát pak týmy banovali Ashe, Ziggse, Yoneho nebo Skarnera.

Postavy, které nejvíce umírají

Rekordmani v počtu smrtí jdou víceméně ruku v ruce s těmi nejhranějšími postavami. Proto v tomhle ohledu vede právě Rell se 180 úmrtími. To je téměř dvakrát tolik co druhá Vi (93), nebo třetí Leona (91). Statistikám vládnou právě meele engage postavy, takže není divu, že na horních pozicích vidíme i postavy jako Sejuani, Renekton, Gnar, Jax nebo třeba i Rumble.

Celková prezence

Postava může být nejhranější, ale nemusí dokazovat takovou prezenci, jako ta, které se současně i často banovaná. Proto součet těchto statistik určuje ukazuje, jaké priority světové sestavy mají. Právě proto je právě Yone na úplném vrcholu. I když byl 43 krát zakázán, byl picknut v 27 případech. To dělá prezenci 90,9 % napříč celým turnajem. Na patu mu ale šlape Aurora (88,3 %) a Skarner (87 %). 

Postavy s největším winratem

Vysokého procenta výher dosahují z pravidla populární šampioni, kteří uniknou banu v draftu, nebo ti, kteří jsou vybírání zřídka a skvěle se hodí do kompozice. Pokud nepočítáme picky, které byli k vidění pouze jednou a dosáhli vítězství (Bard, Vayne, Nunu, Morgana, Twitch a Lulu), je králem Sylas. Z šesti her, ve kterých se ukázal, vyhrál ve všech případech. Má tak velký náskok na druhého Yoneho (75%) a třetí Kalistu (74,1 %).

Statistiky postav z Worlds 2024
Statistiky postav z Worlds 2024
Zdroj: DPM.lol
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.