Přejít k hlavnímu obsahu

Literární soutěž AI 2052 pod patronací Ondřeje Neffa vyhlásila své vítěze

1. 6. 2012 | 10:40 Všechny hry
PRAHA, 1. června 2012 – Porota při slavnostním vyhlášení v rámci veletrhu Svět knihy v Praze v sobotu 19. května vyhlásila vítězné povídky literární soutěže AI 2052. Hlavní cenu – Intel UltrabookTM – získal Jakub Mařík za svou povídku Meegeren. Sci-fi povídka autora z Novosedlic se podle mínění poroty vedené legendou české sci-fi Ondřejem Neffem nejlépe trefila do zadání literární soutěže, jež měla vystihnout podobu světa za čtyřicet let.  
Výchozí obrázek

PRAHA, 1. června 2012 – Porota při slavnostním vyhlášení v rámci veletrhu Svět knihy v Praze v sobotu 19. května vyhlásila vítězné povídky literární soutěže AI 2052. Hlavní cenu – Intel UltrabookTM – získal Jakub Mařík za svou povídku Meegeren. Sci-fi povídka autora z Novosedlic se podle mínění poroty vedené legendou české sci-fi Ondřejem Neffem nejlépe trefila do zadání literární soutěže, jež měla vystihnout podobu světa za čtyřicet let.

 

Druhý ročník literární soutěže AI 2052 proběhl ve znamení miniaturizace – počítačový svět díky nové generaci mikroprocesorů Intel přechází k ultrabookům. Také proto téma druhého ročníku znělo Malé velké věci. Jak může vypadat svět pod vlivem miniaturizace za čtyřicet let a kam lidstvo dovede pokračující digitální revoluce? Co všechno bude na miniaturních čipech záviset a co bychom si bez nich počali? Podobnými otázkami o naší budoucí koexistenci s informačními technologiemi se letos nechalo inspirovat celkem 85 autorů, kteří do soutěže organizované společností Intel a časopisem Pevnost zaslali své povídky. Vedle odměn pro autory na prvním až desátém místě budou tři vítězné povídky publikovány v Pevnosti. Paralelně probíhala čtenářská soutěž, v níž o pořadí rozhodovali čtenáři webu pevnost.cz.

 

Šéfredaktor časopisu Pevnost Tomáš Němec k vítězné povídce Meegeren, jež příběhu ze světa umění originálně dodává technologický rozměr, uvádí: „Přestože bylo letos zvolené téma náročnější, Jakub Mařík si s ním poradil naprosto precizně. Povídka splňuje veškeré nároky, které jsou na tento literární útvar kladeny: má zajímavý nápad, profesionálně odvedené řemeslo a pointu. Z autora, který se v předchozím ročníku umístil na druhém místě, roste jedna z nejzajímavějších postav současné tuzemské fantastiky.“

 

Organizátoři jsou s druhým ročníkem spokojeni a již přemýšlejí nad ročníkem třetím. „V druhém ročníku naší soutěže jsme chtěli navázat na skvělý první ročník, což se podařilo jak co do počtu povídek, tak i jejich kvality. Sci-fi povídky a jejich početné domácí publikum a autoři si zaslouží podobní literární klání, jako je AI 2052,“ shrnul za organizátory dojem z druhého ročníku Pavel Svoboda, PR Manager společnosti Intel. Společnost Intel podobné literární soutěže podporuje i v dalších zemích, mimo jiné na Slovensku.

 

Pořadí na 1. až 5. místě podle odborné poroty:

1. místo – Meegeren, Jakub Mařík, Novosedlice http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/meegeren

2. místo – Půjčovna snů, Bohumil Matějovský, Bílina http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/pujcovna-snu

3. místo – Šum, jenom šum, Jana Dvořáčková, Příbram http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/sum-jenom-sum

4. místo – Rozdíly biologické nemají význam, Lukáš Herma, Tursko http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/rozdily-biologicke-nemaji-vyznam

5. místo – Třetí západ Slunce, Bohumil Matějovský, Bílina http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/treti-zapad-slunce

 

 

Ukázka z vítězné povídky Meegeren od Jakuba Maříka

 

Han van Meegeren byl jedním z nejlepších padělatelů všech dob. Za prodej jednoho jeho díla nacistům mu však hrozilo obvinění z kolaborace a on se dostal do absurdní situace, kdy musel prokazovat falešnost vlastních padělků. Nakonec z toho vyšel jako národní hrdina, co zesměšnil Göringa, ale spoustu lidí to tehdy stálo místo a pověst. Když Viola hledala jméno pro svůj restaurátorský systém, který měl vytvářet dokonalé kopie poškozených částí obrazů, MEEGEREN bylo jasnou volbou.

Vyndala první nádobku a obrátila se k publiku. Praxe ji naučila, že s výkladem svou „nanomagii“ prodá lépe, než kdyby jen čekala na otázky.

„Tato nádoba obsahuje speciální gel, v němž plavou miliony restaurátorských nanitů. Až tímto gelem, který je pro malbu naprosto neškodný, obraz nastříkám, vznikne přibližně dva milimetry silná vrstva, která nanitům umožní pohyb. Ty okamžitě zahájí první opravnou fázi – odstraní zbytky látky a spálenou vrstvu barvy, a přitom se porozhlédnou po ‚pokladech‘.“

„Po pokladech?“ zeptal se nechápavě Stoop.

„Můj soukromý terminus technicus,“ usmála se Viola. „Říkám tak objektům, co se mohou nacházet uvnitř barvy.“

 

Celý text najdete na http://pevnost.elevator.cz/knihovna-tlupy/ai-2052/meegeren.

 

Více informací o soutěži včetně registrovaných povídek je dostupných prostřednictvím odkazu http://pevnost.elevator.cz/tlupy/ai-2052.

 

 

O AI 2052

Společnost Intel a časopis Pevnost společně vyhlásily literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku v únoru tohoto roku. Téma druhého ročníku znělo Malé velké věci. Organizátoři soutěže chtěli vybídnout autory sci-fi, a to jak začínající, tak již zavedené, k hledání odpovědi na otázku, jak bude vypadat svět ovlivněný umělou inteligencí za čtyřicet let. Podmínkou bylo zaslání sci-fi povídky na dané téma v rozsahu 3–5 normostran do 10. dubna 2012. Povídky mohly být jak v českém, tak ve slovenském jazyce. Přihlášené práce anonymně vyhodnotila odborná porota pod vedením spisovatele Ondřeje Neffa, který převzal patronát i nad druhým ročníkem.

 

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pressroom a blogs.intel.com.

 

O časopisu Pevnost

Pevnost je měsíčník o fantasy, sci-fi a hororu. První část se zabývá literaturou, přičemž kompletně mapuje literární scénu tohoto žánru. Přináší články o knižních sériích a fenoménech, informuje o knižních novinkách, uveřejňuje množství recenzí a povídek od renomovaných tuzemských a zahraničních spisovatelů. Druhá část časopisu potěší všechny milovníky her, ať už deskových, karetních či počítačových. Třetí rozsáhlá část je zaměřena na filmové novinky, kultovní snímky z oblasti sci-fi, fantasy a hororu a navíc obsahuje rubriku Anime. Součástí čtvrté sekce jsou rubriky o magii, larpu, mytologii, historii a naleznete zde i reportáže z konaných akcí a informace o aktuálním dění.

Štítky: INTEL