Přejít k hlavnímu obsahu

Šokující porážka pro nejslavnější evropský celek! Toplaner tasil jeden překvapivý pick za druhým

12. 8. 2024 | 10:00 League of Legends Reportáž
Season Finals má za sebou teprve druhý den, ale na světě už je nečekaná situace. G2 Esports, favorizovaný tým na všech frontách, prohrál svůj úvodní zápas. Nejenže se musí probojovat spodním pavoukem, navíc zkomplikovali postup českých hráčů na světový šampionát.
MDK postupují do dalšího kola
MDK postupují do dalšího kola
Zdroj: LEC

Pokud by G2 podle očekávání vyhráli, Marek „Humanoid“ Brázda a jeho tým by měli vstupenku na Worlds v kapse. Díky novému systému kvalifikace bez nutných bodů však ještě musí zabojovat. Fnatic mají aktuálně dvě šance, aby vyhráli alespoň jednu BO5 sérii. Jako první jim v cestě stojí MAD Lions, kteří šokovali Evropu v jednom nejvyhrocenějších střetů letošního roku.

Španělská organizace zažila parádní úvod sezóny, ale forma šla postupně ke dnu. Přesto se s odřenýma ušima dostala do Season Finals, kde byla očekávání fanoušků vzhledem k posledním výkonům nízká. Jenže MDK využili tři volné týdny k tvorbě vlastní mety. To ale předem nikdo netušil, takže predikce mluvily jasně.

Stage byla připravená a hráči nastoupili. Hned jak začal draft, bylo jasné, že španělští hráči netouží po „OP“ postavách a řídí se vlastním plánem. Ten ukázal Morganu jako junglera a ranged topaře. Alex „Myrwn“ Pastor Villarejo si pro svůj netradiční styl jako první vybral Lulu. Přestože první hru zakončil se skórem 1/0/3, tak nezačal vítězně. To ale tým neodradilo a MDK pokračovali se svými exotickými výběry na horní linku.

Další byl na řadě Corki. G2 se soustředili spíše na goldy a potenciální killy, zatímco MDK kontrolovali objektivy. Myrwin díky tomu v late game pořádně krájel a srovnání série bylo na světě. Tím ale jeho jízda nekončila. Diváci netušili, co za banger právě příchází. Třetí hra se táhla celých padesát minut. Do poslední chvíle se oba týmy přetahovaly. Za MDK nebyl v popředí nikdo jiný než opět španělský topař, tentokrát na Zeri. Jenže ani jeho 10 zářezů nakonec nestačilo na soupeřovo prvotřídní macro.

Všichni už si mysleli, že tahle porážka MAD Lions zlomila. Jenže víra ve svůj plán a metu se nakonec vyplatila. Myrwin předal Zeri svému midlanerovi s sám sáhl pro Smoldera. S dalším ADC na botlince měli dostatečný range a palebnou sílu, kterou rychle srovnali stav série. Byl čas na Silver Srapes.

Jak jinak mohla celá BO5 vyvrcholit než parádním soubojem. Kde jinde, než na topu. Španěl překvapil, když jeho posledním pickem série byla Nidalee. Jak odpovědělo G2? Sergen „BrokenBlade“ Çelik vybral Irelii. Začala řežba, na kterou LEC fanoušci čekali. Souboj byl tak vyrovnaný, že samy týmy nevěděly, který z nich je na koni. Teamfight za teamfightem bavil diváky až si G2 najednou ukrojilo moc velké sousto. Jediný souboj po půl hodině hry oznámil nečekaného vítěze.

MDK zařídili nemožné a poprvé letos vyhráli velkou a důležitou sérii. Jenže tím zkomplikovali postup českých hráčů na mistrovství světa. Nejenže Fnatic musí pro kvalifikaci vyhrát další zápas, ale GiantX s Adamem „Jackies“ Jeřábkem a Patrikem „Patrik“ Jírů teď čeká nejtěžší možný oříšek v podobě G2 Esports.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.