Přejít k hlavnímu obsahu

Neuvěřitelně neuctivé! Hromadný skok z mapy je prý urážkou esportu

16. 8. 2024 | 11:00 VALORANT Kauza
Doposud nevídaná situace se odehrála ve čtvrtfinále mistrovství světa. Jakmile odstartovalo kolo, celá sestava hromadně vyskočila z mapy. Z jednoho úhlu pohledu brilantní taktický tah, z druhého prý neuvěřitelně neuctivé vůči sportu, divákům, soupeřům a organizátorům turnaje.
G2 skákají z mapy
G2 skákají z mapy
Zdroj: VCT

Abyss je nejnovější mapou a vůbec první, ze které lze vyskočit a zabít se tak vlastním učiněním. Doposud hráči nepadali úmyslně, jenže G2 Esports přišli s vlastní taktikou, která vyvolala diskuzi v celé komunitě. V jednom z kol, kdy neměli dostatek financí na nákup pořádného vybavení, se totiž rozhodli spáchat hromadnou sebevraždu. Jenže tak provedli ihned po začátku kola, bez pokusu o způsobení jakýchkoli škod.

Co stojí za tímto kontroverzním tahem? Odepření kreditů za kill, nemožnost sebrat ultimátní orby a nepoložení Spike. Ač se v očích mnoha diváků a profíků zdá tento krok brilantní, ne všichni jsou s ním v míru. Analytik Jakub „Lothar“ Szygulski byl tímto činem přímo znechucen. „Je to neuvěřitelně neuctivé vůči sportu, divákům, soupeřům a organizátorům turnaje a RIOT by to neměl dovolit, aby takhle vyskočil a odepřel kolo. Možná to ve skutečnosti není povoleno a pokud tomu tak je, G2 by měla být pokutováno,“ odstartoval ostrou debatu.

S jeho názorem menšina sympatizuje, více hráčů ale vidělo v počínaní G2 jasný smysl. Jaký je rozdíl oproti smrti z výbuchu? „Pokud se hraje správně, jde o stejný výsledek, kromě toho, že druhý tým dostane peníze na Spike. Ať už jsou na mapě jakékoli ultimátní orby, chápu, že je to chabé, ale skokem z mapy dosáhnete nulového potenciálu orbu pro druhý tým a zabere to jen 5 sekund. Nevidím problém,“ oponoval Zachary „zekken“ Patrone.

Ve své podstatě jde při hraní na procenta o nejlepší možné řešení. Zázraky se samozřejmě dějí a už při jednom zářezu se snaha vyplatí, ale diváci mohou být rádi, že je G2 ušetřili zdlouhavého plížení. „Myslím, že je to doslova trolling. Ve Valorantu lze vyhrát každé kolo, každé kolo je proveditelné a vy jste jen okradli svůj tým o tuto šanci,“ stál si za svým Lothar. Jenže svými výroky si proti sobě poštval spoustu členů komunity.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.