Přejít k hlavnímu obsahu

Jako bych spáchal federální zločin, brání se trenér. Čím se provinil, že byl tak potrestán?

15. 10. 2024 | 14:00 VALORANT Kauza
V červenci 2024 se trenér týmu NRG, Chetan „Chet“ Singh, dostal do nepříjemné situace, když porušil pravidla Riot Games. Kvůli neautorizovanému sdílení důvěrných videí během svého streamu na Twitchi byl suspendován až do března 2025. Co přesně se stalo a jaké důsledky to pro něj má?
NRG Chet
NRG Chet
Zdroj: VCT

Osudová „chyba“ se stala na konci července, kdy Chet během živého přenosu na svém Twitch kanálu zveřejnil videa, která obsahovala důvěrné informace z týmových zápasů NRG, jeho týmu. Tyto záznamy, obsahující týmovou komunikaci a strategické plány, byly určené pouze pro interní potřeby a soutěžní účely. I když to byly několik měsíců stará videa, Chet však nepožádal o svolení k jejich zveřejnění, což vedlo k okamžitému disciplinárnímu řízení ze strany Riot Games.

Rozhodnutí? Trenér byl suspendován s okamžitou platností až do konce Masters Bangkok, tedy do března. Po vypuknutí skandálu se Chet ke všemu vyjádřil na sociálních sítích, kde ironicky poznamenal: „Bro, vypadá to, že jsem spáchal federální zločin.“ Nemůže dělat ani watchparty nebo jít přímo do arény VCT, přesto si zachoval si nadhled a oznámil, že do vypršení trestu plánuje streamovat. Zároveň zmínil, že zvažuje přechod do CS2 a je otevřený novým příležitostem.

Chetův trest vyvolal v komunitě smíšené reakce. Někteří podporují přísný přístup Riot Games k ochraně důvěrných dat, jiní naopak kritizují jejich přehnanou reakci. Danish Allana z HLTV.org dokonce zpochybnil, zda je fér trestat trenéra za použití VoD, když ve hře VALORANT stále chybí veřejný demo systém: „Je šílené trestat trenéra za to, že se pokoušel analyzovat hru.“

Suspendace do března 2025 znamená, že NRG bude muset najít náhradního trenéra, zatímco Chet přemýšlí nad svou budoucností. Zůstane u VALORANTu, nebo se rozhodne pro návrat k CS2, jak sám naznačil?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.