Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor - Francouzský moviemaker FistOr

7. 7. 2009 | 22:51 Counter Strike 1.6
Portál United-Games si pro Vás přichystal první z "bomb" letošního léta. Redaktor Jiří "Man1" Pacovský si popovídal s jedním z nejznámějších moviemakerů francouzské scény, FistOrem!
Výchozí obrázek

fistor banner copy.jpg

Portál United-Games si pro Vás přichystal první z "bomb" letošního léta. Redaktor Jiří "Man1" Pacovský si popovídal s jedním z nejznámějších moviemakerů francouzské scény, FistOrem!

Kdo by neznal moviemakera takových kousků jako Around the World, aAaction nebo jednoho z posledních videí, FistOr Connection 6. V poslední době však vyměnil kameru z HLTV za vlastní a objíždí francouzské LANky jako jeden z novinářů týmů Against All Authority.

"Za sebe chci předem říci, že času jsme oba měli vážně málo. Takže jsem se snažil FistOra zeptat se hlavně na základní otázky, které by Vás mohli zajímat. Pokud bude od Vás čtenářů skvělá odezva, pokusím se zastihnout tohoto "oldskůlera" na moviemakingovém poli znovu a zeptat se ho na dotazy, které můžete napsat sem do komentářů. Doufám, že se Vám tento rozhovor bude líbit. Zavřete dveře, zhasněte, uvelebte se do křesel a přeji příjemné čtení." Jiří "Man1" Pacovský.

United-games Řekni nám, hráčům z Česko-Slovenské scény, kdo to je FistOr?

FistOr : Tak FistOr je především francouzský moviemaker. Na videích z CS 1.6 jsem začal pracovat začátkem roku 2004 a pokračuji až do dnes. V roce 2007 ovšem přišla pauza, to proto, že jsem s týmem aAa objížděl LANky a akce spojené s e-sportem. Dále také pracuji pro aAa jako redaktor a fotograf.

United-games A kdo se skrývá za přezdívkou FistOr?

FistOr : Tak za touto přezdívkou se skrývá Antoine Descamps, jednadvaceti-letý student čtvrtého ročníku počítačových věd.

678ec6449521edf0.jpg

United-games Kdy jsi začal hrát CSko a proč jsi se dal na dráhu moviemakera?

FistOr : Začal jsem hrát už první 1.1 verzi. Společně s mým bratrancem jsme pořádali různé 2on2 turnaje v blízké herně. Po příchodu 1.5 jsem založil tým, se kterým jsme dost vyhrávali. Ovšem po čase mě to začalo dost unavovat, neměl jsem čas trénovat a ani jsem nechtěl tolik svého časud do hraní dávat. Proto jsem našel zalíbení ve vytváření videí. Díky všem těm možnostem, které toto odvětví nabízí. Nejsem ten typ hráče, který hraje, aby vyhrál nějakou LANku nebo soutěž. Mám rád tu možnost kreativity, kterou mi moviemaking dává. Ať už je to vytváření fragmovie nebo dokumentu z nějakého turnaje. To je můj úhel pohledu.

United-games Pojďme k tvému asi nejslavnějšímu kousku. Fragmovie "Around the World" tě asi nejvíc proslavil, jak bys ho teď, po pár letech zhodnotil? Já si myslím, že patří do užší špičky těch nejlepších.

FistOr : Around the World je velmi speciální. Je to moje první video, které jsem tak chtěl udělat. Celé to mělo být o hodně dobrém soundtracku a o nejlepších frazích, které můj kamarád sbíral asi dva roky. Ale nemyslím si, že to je jedno z nejlepších na světě. Ale zpětně když nad tím přemýšlím, udělal jsem asi to nejlepší co jsem mohl udělat. Snažil jsem se hodně synchronizovat skvělou hudbu s nejlepšími fragy světových hráčů. Když se na to ale podívám po těch čtyřech letech, říkám si, "Sakra to je ale mizerný video. Jak jsem něco takovýho mohl udělat, vždyť to vypadá jako by to dělal noob!"

United-games Co si myslíš o dnešních videích. Myslím ty, ve kterém jsou na každém kroku nějaké efekty a je to spíše o efektech než o frazích.

FistOr : Myslím, že třeba takový MIRV Demo Tool s Adobe programy přišli na svět docela pozdě. Severské organizace, jako třeba ChillSide nebo Style už jsou přes dva roky mimo a je to jen velká škoda. Dnešní moviemakeři se spíš soustředí na to, aby to video nějak vypadalo, než aby tam dali pořádný fragy. Tím teda myslím to, proč vlastně používají všechny tydle  3D efekty do intra svých videí, když fragmovie je hlavně o těch frazích. Bohudík existují moviemakeři, kterří se zaměřují na přinesení něčeho nového do videí. Mezi takové bych zařadil RavenTL, který s videem Pink Panther, ale i přesto, když se podíváte na jakkékoliv video, uvidíte tam nějaký FX, který říká, "Tak timdle FX-em Vám nakopu prd*le!"

United-games A chystáš se udělat nějaké nové oldschool video? Víme, že jsi nedávno do světa vypustil nové fragmovie "FistOr Connections 6", ve kterém jsou opravdu úchvatné fragy. Občas to vypadá na to, že používáš aimbot..:D

FistOr : Pro mě je jedna věc udělat nové video, ale druhá věc je, že s ním chci strávit co nejméně času. "FistOr Connections(FC)"začala vůlí vytvořit nové video, ale nechtěl jsem nad tím strávit dýl jak dva dny. Chtěl jsem to mít co nejdřív hotové, tak jsem použil Fraps a nakonec se mi výsledek moc líbil. To mě na moviemakingu nejvíc baví. I přesto, že do toho dáte málo času, může vzniknout něco dobrého. Do budoucna chystám vydat nějaké to video v "oldschool" stylu, ale uvidím, jako budu mít v danou chvíli motivaci a chuť. I přes pár dnů, kdy mě to baví, mě už poslední tři roky moviemaking moc nebaví. Co bych tak řekl k fragům, fragy ve FC jsem nahrával po půl roku při všech PCW a mixech. Takže se nějaká ta "haluz" našla.

United-games Přejděme k FistOr-ovi, který nehraje, nefotí, nepíše a nenatáčí. Co vlastně děláš ve svém volném čase?

FistOr : Jak jsem již v úvodu řekl, jsem student, takže se snažím svůj čas rozdělit mezi učení, kamarády, holky, sport a jiné věci. Zvláště pak na muziku, které bych se pak v budoucnu chtěl věnovat, třeba jako amatérský DJ na různých akcích. Zajímám se o dost věcí, ale nemůžu pro ně najít místo ve svém volném čase. :D

United-games Znáš se osobně s předními francouzskými hráči? Nebo je jen pozdravíš na turnajích a tím vše končí.

FistOr : Sice od roku 2005 jezdím po turnajích skrz celou Francii a znám se s nimi. Ale že by to byl nějaký bližší vztah to ne. Hlavní podíl na tom má to, že já je potkávám jen a jen na LANkách a ne ve svém soukromém životě. Jak já říkám, "bydlím v zapadlém městečku uprostřed ničeho", takže se kromě ventrila, cska a IRC s klukama nijak nevídám. Jsou to moji blízcí přátelé, ale né takový, že by zaujmuli místo v mém RL.

United-games Dostal jsi někdy takový ten pocit, "Proč jsem vlastně přestal hrát, vždyť jsem mohl být jeden z nejlepších."

FistOr : Haha, tak to vůbec. Sám si nemyslím, že bych byl bůhvíjak dobrej hráč. Proto aby ses stal nejlepší, musíš hrát s těmi nejlepšími, kteří ti sou blízcí. A v mé blízkosti jsem nikdy nenašel, tedy kromě mého bratrance, hráče, který by vyhovoval mě a mému bratranci. Nikdy jsme nenašli trojici hráčů, kteří chtěli do toho dát všechnu vůli a ducha. Baví mě hrát s kamarády "for fun", ale jakmile to začne být až moc seriózní, nudim se.

United-games A co si myslíš o francouzské scéně? Není to tak dávno, když hráči měnili týmy jako boty.

FistOr : Myslím, že francouzská scéna vstoupila do velmi zvláštní fáze. Jak můžete vědět, ESWC padla před pár měsíci díky finanční krizi. Ale co ostatní "venku" neví je to, že francouzská scéna byla postavená okolo ESWC. Měli jsme tu žebříček, kde za každou LAN jste získali body. První šestnáctka pak na konci sezony bojovala mezi sebou o účast na ESWC. A teď, co ESWC padlo, mnoho hráčů už nechce hrát tak jako dříve. Nevidí důvod ve hraní, když se nemůžou dostat na největší turnaj sezony. Je to opravdu smutné, protože naše dva nejsilnější týmy, emuLate a Millenium by si takovýto vrchol sezony zasloužili. Doufám tedy, že hráči neztratí motivaci a budou alespoň reprezentovat Francii tak jako svůj tým. Jinak musím dodat, že francouzská scéna je asi jako všechny ostatní. Nestabilní a mnohotvárná.

United-games Znáš nějaké česko-slovenské týmy/hráče, kteří ti utkvěli v paměti?

FistOr : Teď si mě dostal. Z hlavy bych fakticky nedokázal říct ani jedno jméno. Ale dřív, to jsem nějaký týmy znal, ale jejich jména se mi vytratili z paměti.

7bdf8b150b11a0bc.jpg

United-games A co Illusion-Pictures? Česká moviemaking společnost, která je známá po celé Evropě.

FistOr : No tak to je tedy otázka. Trošku sem jí očekával a asi mě za mojí odpověď ukamenujete. Takže moje odpověď zní, "Tuhle skupinku lidí opravdu nesnášim."

United-games Proč?

FistOr : No tak když IP začínali, slyšel sem o nich a začal se o ně i tak trochu zajímat. Díval jsem se na jejich videa a zjistil, že se mi od nich nic nelíbí. Nikdy jsem si neužil žádné video, které ti kluci vydali. Co dělají a reprezentují, to já nesnáším. Je to spíš otázka vkusu, ale nelíbí se mi, jak v každém videu je nějaký 3D efekt, nebo FX, který už byl někde použit. Obdivuji, kolik práce a píle do toho všeho dali, možná mají u Vás mnoho obdivovatelů, ale sám za sebe říkám, nelíbí se mi co s videi provádí. Radši bych tvým kolegům řekl, ať pošlou demo Flouchymu pro jeho nové video..:D

United-games Musím se přiznat, že máme stejný vkus..:D Co si myslíš o videu Annihilation 2, někteří mu dávají přízvisko "epochální" a "nadčasové".

FistOr : Jo to video je dobré, ale co vteřina to FX. Ale vše je tak dobře sladěno, že je to opravdu skvělé video.

United-games A co budoucnost, co se FistOr chystá dělat? Bude dál jen studovat, nebo se hodlá věnovat něčemu jinému?

FistOr :  Nejradši bych chtěl najít nějakou pořádnou motivaci pro moje asi poslední, ale extra, fragmovie, na které jsem se poslední dva roky chystal, ale díky mé lennosti s tím ani nezačal. Proto asi budu nadéle cestovat po turnajích, vydávat nadále FistOr Connection, pokud budu hrát se svými kamarády. A taky, jak jsem již řekl, zahloubám do elektro muziky a vpadnu do jejich světa.

United-games Myslím, že už jsi nám řekl dost, takže co na závěr takovej malej rozstřel?

FistOr : Jo, klidně. :)

AMD/INTEL - Intel
emuLate/Millenium - emuLate
moviemaking/holky - chicks
1.6/CSS - 1.6, "source is hell"
SK/fnatic - fnatic
ak/m4/awp - ak
blondýnky/brunety - brunetky 4tw
soft/hard - hard

United-games Chtěl by jsi někoho na závěr pozdravit, někomu poděkovat?

FistOr : Chtěl bych pozdravit všechny mé kamarády, hlavně pak Flouchyho, hephu, amauryho, kefasse, nica a všechny co mě znají. Chtěl bych poděkovat organizaci Against All Authority za jejich podporu a důvěru, kterou do mě za poslední čtyři roky vkládali. Zároveň chci pozdravit celou "pozitivní" sféru e-sport komunity na celém světě.

Já bych chtěl poděkovat FistOr-ovi za jeho ochotu odepsat mi na SK-Gaming a hlavně za jeho tak "drahý" čas. Chtěl bych ještě poděkovat mému bratrovi, Pájovi "dragonetty" Bodnárovi, který pro tento rozhovor udělal tak skvělý banner.

Navíc bych chtěl upozornit kohokoli, kdo by kopíroval tento rozhovor pro svůj web a vydával ho za vlastní, já mám originál, ty ne! Kdo by chtěl o tomto interview napsat na svém webu, ať mi napíše PM nebo na ICQ. Následně se rozhodnu zda-li to stojí schválit na Vašem webu, děkuji za pochopení.